Berichten zoeken

Kies ik een benzine- of dieselauto?

Het kiezen van een nieuwe auto is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Een auto zal je bijna dagelijks gaan gebruiken en het is de bedoeling dat deze nog vele jaren mee gaat. Ook is een auto een grote kostenpost in je leven en het is daarom belangrijk dat je voor de juiste auto kiest met de minste kosten. Bij het kiezen van een auto maak je de keuze of je liever voor een diesel- of een benzineauto gaat. Hieronder lees je meer informatie die je meer duidelijkheid kan geven bij het maken van deze beslissing.

Verschillen diesel en benzine

In het verleden was het heel normaal dat zakenmensen altijd in een dieselauto reden. Echter is dat tegenwoordig niet meer de standaard. Het is ook steeds vaker te zien dat zakenmensen in een benzineauto rijden. De verschillen in brandstofprijzen zijn namelijk niet meer zo groot als in het verleden. Dat de verschillen tussen de kosten voor rijden met diesel en benzine steeds kleiner worden komt ten eerste door de veranderingen in benzineprijzen en daarnaast door de fiscale veranderingen.

Toch heeft een dieselmotor ook vandaag de dag nog meer trekkracht bij lage toeren. Dit heeft bijvoorbeeld het voordeel dat een dieselmotor beter geschikt is voor het trekken van een caravan. Wanneer je meerdere malen per jaar een verre vakantie maakt met de caravan dan kan een dieselmotor in de auto dus nog wel goed van pas komen.

Benzine of diesel?

Om uit te rekenen of je kostentechnisch het beste een benzine- of een dieselauto kunt kopen dien je de kosten per autotype uit te rekenen. Hiervoor is het belangrijk dat je ongeveer weet hoeveel kilometer je per jaar of per maand rijdt. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die laten zien wanneer het goedkoper is om in een dieselauto te rijden dan in een benzineauto. Deze onderzoeken laten zien dat je beter in een dieselauto kunt rijden wanneer je meer dan 150 liter brandstof tankt in de maand. Wanneer je minder dan 150 liter per maand tankt dan kun je beter kiezen voor een benzineauto, maar wanneer je meer dan 150 liter per maand tankt dan kan het lonen om voor een dieselauto te kiezen. Vergeet niet dat de aanschaf en de wegenbelasting van een dieselauto ook hoger liggen.