Berichten zoeken

Is elektronisch roken wel of niet slecht voor de gezondheid?

We zien het steeds vaker dat mensen gebruik maken van een elektronische sigaret, oftewel een e-sigaret. Vaak wordt er beweerd dat elektronisch roken niet of minder schadelijk is voor de gezondheid. Maar kan deze stelling al worden aangenomen? Relatief gezien staat elektronisch roken nog in de kinderschoenen. Op deze pagina hebben we daarom een aantal feiten verzameld over het elektronisch roken.

Feiten over e-sigaretten

Er zijn inmiddels al veel onderzoeken geweest naar de effecten van een e-sigaret. Sommige van deze onderzoeken hebben uitgewezen dat elektronisch roken minder slecht voor je is, terwijl andere onderzoeken zeggen dat dit niet aan te nemen is. Een van de onderzoekers is het RIVM, oftewel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hieronder lees je meer informatie over de bevindingen van het RIVM.

Het RIVM heeft de conclusie getrokken dat het roken van een e-sigaret niet geheel zonder gezondheidsrisico’s is. Zo komen er dampen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit is geen nicotine, maar de dampen kunnen wel negatieve gevolgen hebben, zoals het vergroten van de kans op kanker, hartkloppingen of schade aanrichten aan de luchtwegen. Verder hangt er per soort liquid af in hoeverre deze schadelijke stoffen bevat. Zo zijn er grote verschillen tussen de vormen en de hoeveelheden schadelijke stoffen die erin kunnen zitten.

Het RIVM zegt erbij dat er een stuk minder schadelijke stoffen in e-sigaretten zitten dan in normale sigaretten, maar dat er ook veel stoffen in elektronische sigaretten zitten waar nog veel onduidelijkheid over is. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen stellen dat elektronische sigaretten minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan normale sigaretten.

Omstanders

In veel openbare ruimten waar het niet toegestaan is om sigaretten te roken is de elektronische sigaret wel toegestaan. Echter geeft het RIVM ook aan dat de e-sigaret schadelijk kan zijn voor omstanders. Voor omstanders geldt ook hetzelfde dat het schadelijk kan zijn, maar dit is in grote mate ook afhankelijk van de vloeistof die in het apparaat zit. Mogelijke gevolgen voor omstanders kunnen hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk zijn.